Is jasmijn thee gezond?

jasmijn theeJasmijn thee wordt niet gezien als een kruidenthee, omdat het eigenlijk normale thee (groen, wit, zwart of oolong) is dat met de jasmijnbloem gearomatiseerd is waardoor het een unieke geur en smaak krijgt. Meestal wordt groene thee als basis gebruikt. Jasmijn thee brengt een aantal positieve eigenschappen met zich mee, maar hoe gezond is jasmijn thee nou eigenlijk?

Antioxidanten

Het beste gedeelte van jasmijn thee is dat het over veel antioxidanten beschikt. De opvallendste antioxidanten zijn catechines. Groene thee wordt het meest als basis gebruikt, maar het verschilt wel per basis welke antioxidanten je binnen krijgt. Zwarte thee heeft bijvoorbeeld een hogere hoeveelheid flavonoïden, waar groene thee meer catechines heeft. Deze antioxidanten hebben echter een vergelijkbaar effect op het lichaam. Antioxidanten vernietigen cellen van vrije radicalen die ervoor zouden kunnen zorgen dat je ziek wordt. Alleen deze eigenschap al maakt jasmijn thee gezond.

Cardiovasculaire gezondheid

Wanneer je een persoonlijk of een familie geschiedenis van Cardiovasculaire gezondheidsproblemen hebt kan jasmijn thee een goede bijdrage leveren om verdere problemen te voorkomen. De catechines hebben de eigenschap om het LDL cholesterol (slechte cholesterol) te remmen. Slecht cholesterol kan leiden tot hart en vaatziekten.

Kanker voorkomen

Thee als jasmijn thee kan helpen bij het voorkomen van kanker. Elke groene thee, waar jasmijn thee het vaakst van gemaakt wordt, heeft kankervoorkomende eigenschappen omdat ze over polyfenolen als epigallocatechin gallate (EGCG) beschikken. Dit soort polyfenolen verdedigen tegen vrije radicalen en andere gevaarlijke kankerverwekkende indringers in het lichaam. Groene/jasmijn thee heeft aangetoond het risico van borst, long en veel meer soorten kankers te verlagen.

Tegen stress

Het reuksysteem wordt vaak vergeten, maar het kan erg krachtig zijn. Studies hebben dan ook aangetoond dat de geur van jasmijn erg ontspannend kan zijn. Het lichaam van de mensen die meededen aan de studies en ontspannend reageerde op de jasmijn geur laat bepaalde chemicaliën vrij die ervoor zorgen dat hun humeur verbeterd. In de tegenwoordig hectische wereld is een stressverlagend middel ideaal om tot rust te komen. Dis is een extra functie die jasmijn thee gezond maakt.

Helpt tegen verkoudheid

De antivirale en antibacteriële eigenschappen van jasmijn thee kunnen verkoudheid en griep voorkomen. Als je toch ziek bent geworden kan jasmijn thee ervoor zorgen dat je sneller beter wordt.

Goed voor de huid

Jasmijn thee zorgt voor een heldere en schone huid. Hierdoor kan de ouder uitziende huid uitgesteld worden. De antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen hebben een positief effect op de huid. De lichaamscellen worden beschermd en dit heeft direct resultaat op de huid.

Cafeïne in jasmijn thee

Al zit er niet zoveel cafeïne in als in zwarte thee (als het met groene thee gemaakt is) of koffie, toch zit er cafeïne in jasmijn thee. Cafeïne kan ervoor zorgen dat je moeite met slapen hebt, helemaal als je er teveel van hebt geconsumeerd. Cafeïne kan ook voor prikkelbaarheid, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid en braken zorgen. Wanneer je een hoge bloeddruk, nier of lever problemen, maag zweren of angst hebt kunnen de symptomen sneller voorkomen.

In jasmijn thee zit 25 mg cafeïne (als het van groene thee is gemaakt) per kopje. Het geadviseerde limiet cafeïne is 300 tot 400 mg per dag. Met jasmijn thee kom je dus niet snel op dit limiet.